24 січня – всеукраїнський попереджувальний страйк за участі найбільших підприємств

Готується проведення всеукраїнського попереджувального страйку за участі найбільших підприємств України, який відбудеться в п'ятницю 24 січня. Локомотивом страйкової боротьби і прикладом соціальної відповідальності є підприємці малого і середнього бізнесу. Вони розпочали страйк ще на початку грудня минулого року у формі блокування процедур перевірок контролюючих органів, які представляють владу, що втратила легітимність через грубі порушення Конституції і законів, масові придушення мирних протестів громадян та політичні переслідування.

Такий захід економічного протесту і бойкоту влади передбачено планом дій на січень 2014 року, який оприлюднило Всеукраїнське об'єднання «Майдан» наприкінці грудня. «Майдан є реальною силою, яка послідовно, винятково мирним шляхом, домагається виконання своїх законних вимог. Майдан є і буде найбільшим фактором в українській політиці, бо він є виразником волі мільйонів людей. Майдан і далі буде на Майдані Незалежності, буде активним та дієвим, щоденно і послідовно рухаючись до своєї мети – реалізації народовладдя та забезпечення справедливості в незалежній Україні», – зазначається в преамбулі до плану дій.

У розвинених демократичних державах із сильними, впливовими профспілками злагоджений економічний страйк працівників різних галузей економіки є найбільш поширеним способом суспільного тиску на владу, результатом якого є скасування владних рішень, відставки урядів і ключових посадовців, дострокові президентські та парламентські вибори.

Сьогодні проходять активні переговори з галузевими профспілками, формуються страйкові комітети для активізації економічного бойкоту влади. Це сприяє не лише розвитку ефективних національних практик мирних протестів, самоорганізації волонтерського руху, а й становленню вільних незалежних профспілок, здатних відстоювати інтереси громадян та контролювати владу. 

Підготовлено за матеріалами Цензор.НЕТ

Joomla25 Appliance - Powered by TurnKey Linux